Wednesday, February 8, 2017

Hong Kong #Part2

Izinkan saya sambung entry HongKong :))

18 Jan 2017
OMGG HARI PALING TAK SABAR! 
Ke DISNEYLAND ARGHHHH!!
Ok aku tk capslock dah, hahhaa. Fuhh sebenarnya kami plan nak ke Disneyland semalam, tapi macam ada sedikit masalah technical maka tunda hari inii. Dannnnnn nasib baik la tak beli tiket fixed date, fuh alhamdulilah sangat. Sepatutnya kalau ko beli dekat Klook ke dekat website Disney sendiri dia akan suruh letak fixed date nak pergi bila. Kebetulan tiket aku beli dia tkde fixed date tapi valid sampai bulan 6 fuhh sangatt fuhhh. Cantikkan aturan Allah :)

Memang plan hari ni satu hari kita dalam ni, dari bukak sampai dia tutuppp hahah sebab last tu bunga api hehehe. Masing masing excited pagi tu sebab disney bukak pukul 10 tapi i know weolls akan bergambar dan sesi photoshoot kan maka kul 8 tu dah keluar hotel menuju ke Disneyland. Mok tk shabar!

Then lane nak ke Disneyland dia punda MTR sangat comel! Gambar Mickey Mouseee! Dalam train tu pun argh cantik mcm bermimpi sbb salu tgk vlog tgk youtube je T.T


Ni acah acah malu nak excited ke apa? 


Ni baru masuk train dah 30 keping gambar amek, belum dekat Disneyland lagii hahahah! Memang sepanjang perjalanan tu muka ada senyummm jee hehehe. Pastu smpai depan entrance yg ada pintu gerbang tu dalam pukul 9. Cantikkk weolls ada sejam untuk bergambar before masuk theme park! Tapii time tu orang lain dah ada, pukul 930 orang dah makin ramai, ada yang dah beratur! Kita apa lagi orang berpusu nak beratur kita kena joinnn! Hahaha Sebab tiket dah beli kan so beratur sahaja dkt lane scan tiket tuu. Tapi dalam hati masih cuakk, mana la kalau tiket ni unavailable ke tk leh pakai ke kena reject ke, haha sebab takot kena tipu kannn! Tapi masa scan tu alhamdulilah hanya tuhan saja yang tahu lega hati saya!!!

Ok jagajagaa mak nak spam gambar niii....












Kalau akak nak letak semua macam mengarut la pulak. Haha letak sekadar cukup je la ekk. Tapi serious best serious kena pergi. Lantak la tk extreme ke mcm budak budak kee tapi seriousssss kena pergi rasa sendirii. Sebab omg aku tengah mimpi di siang hari ke ceh otak dia ayat macam novel yek.

Highlight of the day!
FIREWORKS!




Maafkan saya sebab tk belajar nak shoot fireworks. Maafkan sayaaa tak habis menuntut didalam youtube. Semua gambar bunga api saya tk cantik dan buruk sebab saya tak tahu setting yang sesuaii. Maafkan saya sekali lagii.

Tapi saya nak bagi tahu ciked, next time kalau awak awak pergii. Pls pls pls put your camera down and enjoy the view, enjoy the fireworks, enjoy the movie (sebab diakan pancarkan projector dkt castle then ada music sekali bukan fireworks je). Amek gambar sikit then enjoy all of that, sebab apa yang kita tengok depan mata tk sama macam kita tgk yg recording. Jgn penatkan tangan record lama lama dan tk bagi 100% focus dkt fireworks tu. Sebab aku macam sedikit kesal sebab busy merecord, aku mcm beriya nak dapat lam best shoot tp aku sendiri tak men-enjoykan diri. So kepuasan tgk fireworks tu kurang. Ok itu je nasihat akak :)

Lepas ni kalau pergi Disneyland lagii nak tgk jeeeee tknak record tknak amek gambar!!


19 Jan 2017
Untuk hari ni macam free and easy jugak laa, macam tkde nak rushing sangatt. Pagi tu gerak dalam pukul berapa eh i lupaa tapi macam 10 keatas. Sebab main point nak ke The Peak je dgn malam tu ke Ladies Market. So ke The Peak ni kami naik ferry then jalannnn kakii macam biasa ke tempat tu. Sebenarnya kalau nak jalan kakii direct darii jetty ke The Peak memang jauhh tapi before ke The Peak dorang request nak ke Hard Rock Cafe. Tu yang jalan kaki tu then alang alang dah dekat, teruskan je jalan kaki ke The Peak Tram. Peak Tram okayy sbb nanti kami akan naik Tram ke The Peak.


Ok semua sila poyo.



Ok sila poyo lagi sekalii. Nice

Dari Hard Rock ke The Peak Tram jalan kaki okkay... Jalan kakii....
Kalau awak tanya direction maaf saya tk boleh nak bantu sebab saya pakai Google Maps time tu. Maka nasihat saya, belila internet. Dia sangatttt membantuuu! Selain insta story, cari jalan pun membantu. 


Untuk tiket tram ni kami beli combo tram one way + Sky Terrance. Jap aku lupa la berapaa emmm kalau tak silap emmm ala lupaa jap akak cuba ingt kannn emm dalamm 75HK rasanya. Kalau tersilap boleh usha website dia sendiri. Btw boleh bayar pakai Octopus Card jugakk! Tapi time ni kami beli lain sbb duit dalam Octopus Card untuk tambang lain hehe. Dan bare in mind yang nak beratur tu sangat laaaa panjanggggg hahaha sbb kami pergi dalam pukul 4 kott pastu kena beratur sejamm! Haha padan muka.

Trem dia kecik je dalam 100 lebih jee orang yg boleh naik. Dannn sangat laa curam sumpah serious gilaa tk tipuu. Hahaha aku rasa kecuraman dia hampir 90 kott. Serious weh serious hahaha. sebab kerusi dia pendekk then nak terjatuh kebelakang masa naik tu fuhhh. 



Cian kabus nk tgk apa tk tahu cian.
Tapi kalau korang pergi malam cantik sebab ada lampu lampuu. Tapi kami malam tu nak ke tempat lain maka buat la mana yang baik dan mana yang sempat.





Balikk!
Turun dari The Peak ni weolls amek bus. Nanti tanya je orang dalam mall tu mana nak amek bas. Then memula beratur dekat lane bus biasa, bus double decker tuu then macam ramai gila tauuu tp time tu tk tahu lak pulak bus dua tingkat. Lepas tu depan tu ada lane bus mini, dan frequency bas tu samgat cepat. Sebab pernah baca dalam blog baca website dia semua tu boleh naik bas mini jugak. Tapi aku time tu tk sure boleh pakai Octopus Card ke tak. Lepas tu pergi sana tanya orang dkt situ dia kata boleh pakai. So we olls turun naik bas mini hijauu. Sampai Central Pier kena laa dalam 8HK. Dan rasa selamat sikit sebab jalan turun dia pun sama curam macam naik tp sbb naik bas mini kan rasa selamat. Kalau bus duble tu tk tahu la macam mana, haha!


Pastu singgah Avenue Star lagi hm.


Ladies Market!!!


Aku tkde apa apa tips sangat pun, macam biasa kata kata blogger lain. Sila bargain. Hahaha dorg suka hati je letak harga mahal nokharam. Kalau ko rasa ko nak beli tu, tanya dan bargain ok. Kalau tknak beli tk yah la tanya nanti kena bebel dgn dia. Oh dari hotel ke sini kami naik train. Em tk dapat nak ingat perjalannya sbb semua tu hanya Google Maps. Hihii lagi sekali aku tekankan, belilaa internet :)

Ok sambung part 3 nanti la pula merangkap part akhir!
Penat dah nak sembang ni jari dah kejung ceh 
See 'ya!

No comments:

Post a Comment