Thursday, June 23, 2016

Semester II 2015/2016, DONE!

Alhamdulilah.

Habis jugak akhirnya, tah la 8 paper kena hadap, lambat pulak tu habis. Orang lain habis dalam 16hb, ni kami ya tuhan 22hb. Kira sek sek hujung. Hahah ciann, cian jugak ke diri yang masih malas bila tah nak rajin ni. Huhu ok ok mari kita cerita paper paper yang kita dah selamat goreng kasi ranggup tu. Oh yeah, kali ni final dalam bulan yang berkat, Ramadhan Kareem. Harapnya paper yang digoreng pun turut berkat hihi.

Measurement - 5/6/2016
Japp aku tengah nak ingat sebab lama sangat dah paper ni. Ok dah ingat, haha at first we all thought Sewage yang akan keluar, sebab masa ajar pun dia asek cakap soalan favorite untuk final. Sebab banyak step sikit nak kira tu. Jadi ramai la tekan kan study pasal tu, tapi sehari sebelum kot, ke malam exam tah ala lupa sikit, dorg ckp Retaining Wall yang keluar. Tapi bukan RW yang kita orang buat tuto, yang lain! Hahaha baca senior punya contoh je laa nampaknyaa... Dan nasib menyebelahi kami, keluar yang senior punya tu! Hihi harap dapatnya terbaik laa, haha.

Cost Estimate - 7/6/2016
Maigodddd, CE suppose senang je la sebab pernah belajar dulu masa diploma dengan Puan Huda. Tapiiiii soalan dia maigod, belitnyaa, so soalan Degree. Hahah soalan first dah belit dah siap masuk mcm subjek Building Economics. Markah 25, and I dont have any idea what am i doing. Hahah biar la ada la tu markah lain huhu. Sebenarnya bila dapat soalan, all the things that we need is, idea. Serious kalau ada idea ada la benda nak goreng. Kalau tkde langsung dia macam mati akal situ. Cian #prayforjajaidea

English - 8/6/2016
Uish kalini punya English pun boleh tahan, haha makin lama makin susah. Dulu ada jugak la soalan cari words yang synonym dalam teks. Say no more dude. Hahaha makin belit, kena cari synonym dalam dua teks yang panjang lebar. Aje cian haha jawab je la labuu, ada la tu markah. #alliswell

Pemikiran Kreatif dan Kritis - 9/6/2016
Sebab paper berderet tiga hari, dia mcm urgh cepat la habis. Haha nasib baik la subjek umum, kalau subject core berderet nak kena nii. Ok paper ni gua first time jawab dekat Dewan Besar. Dewan masa konvo tu, huhu. Rasa mcm teruja sikit laa, haha. Tapi pape pun, aku terkilan benda senang tk dpat jawab. Haha dua markah hilang mcm tu je, serious serious aku sedih betul. Haha "Eleh dua markah je" Wehhh setiap markah berharga dan benda tu senanag dan bongok utk silap. Hahaha

Management - 12/6/2019
Weh subjek membaca ni aduhh, akak lemah betul aduhh. Haha nak khatam kan 4 tajuk dalam buku tu aduhh. Dan alhamdulilah jugak, nasib menyebelahi kamii, Sebab soalan past year 2013 gitu keluar, Dan satu tu je la past year yang kita orang usha. Hahah sebijik weh keluar, sebab paper ni lecturer buat objektif, jadi untuk final dia bagi 80 soalan dan ada pilihan jawapan A smpai E hahahha. Tapi sebab memasing dah usha soalan past year, dlm setengah jam tu dah smpai soalan 50. Senyum eh masing masingg.

Technology - 14/6/2019
Sebab gap satu hari, maka memang tk berehat dan ini pun subjek membaca!! Ke menghafal tah pape je laa techno i hate you! Hahah tetibe, dengan soalan mengada tanya menda tah. Past year tkde pun tanya mcm tu, semua pikir construction road keluar sekali hm construction sewage treatment plan. Mendeee tah tanya je la benda biasa. Lalu aku yakin semua jawab ikut logik tu, memasing dah pandai goreng. Haha aku goreng kejap je, sebab aku malas pikir. Aku mengamalkan konsep 'ada la tu markah sikit kt mana mana nanti' Hahahha, masa paper KK kemain terkilan 2markah hilang, ni dah pasrah. Hahah apa apa je la orang perempuan ni.

Cost Planning - 19/6/2016
Gap banyak tapi semangat dah tkde sebab ramai orang dh balik!! Hahaha paper ni pun satu masa dua jam tp soalan dia bagi tah la perlu masa utk kira. Bak kata Shey, benda boleh guna computer tp keluarkan dlm soalan. Haha pape je laa planning, boleh buat tp masa tkde, so kita buat je la apa yang sempat dan terbaik haha...

Sustainable Construction - 22/6/2016
Ni dah malas terukx, weh last paper syndrome weh. Feel me?! Thank you. Dah la membaca article yang ayat susah, aduh sekarang ni kena rajin membaca la. Jaja jaa tolong la sedar, membaca la jangan la malas tolong la jaja. Dapat lak soalan gedebuk 25marks untuk satu. No percahan anak anak ke takde. Dia bagi 6 soalan ko pilih 4 jee, aku 3 mcm ada la point idea tu nak goreng tgk pun cantek jeee. Satu lagi aku dah mental aku tk tahu nak goreng apa. So #akakredho

Apa apa je yang penting habis!! Yessssshhhh!! Tapi kita orang habis sem je laa, senior habis nak grad huhu takpe gais sikit je lagii, dua tahun tu kejap je, ingat tk kita dah hadap 3 tahun dulu mcm mana. Haha apa yang nak ingat ni aku pun tk tahu aku cakap je kasi ayat macam sedap,...

Moga semuanya dapat yang terbaik.
Happy Holiday untuk 2bulan gais!

Lets picture! #socalledtradition



Wednesday, June 15, 2016

ISCU 2016

International Surveyor Conference for Undergraduates 2016 - ISCU2016

Technically, I'm already lost my mood to write a post about this ISCU thingy. Haha but naah, a simple post won;t hurt right :)

This event was held for 2days, which is started at the beginning on my study week. Ikut kan hati macam aduh taknak la join, nak balik nak balik. Haha tapi sebab dah separuh jalan plus the pengarah program is Hafiz, hihi I cant say no :p Hafiz if you read this, pls smile :) Dan tugas aku pun takde la berat mana, handle the explorace game je, itu pun nak make sure the game going smooth je. Weh dah kenapa aku cakap rojak sangat ni oi?!

So basically program ni anjuran RICS dan RISM dan tahun ke 8 ni UTM jadi tuan rumah. If Im not mistaken last year was Taylor University. Im not very sure, but next year IIUM will be the host. Oh yes this is a conference event guys. And a student representative from each university that involve present their thesis paper. Whattt... Jaja join program macam ni whattt... At first I thought I will be so boring, so dull and so mengantok. Hahah hm except the dinner part of course, the dinner was great! Each uni have to perform and it was a competition guys! Haha 

Obviously for the first day, there's nothing much. Just ice breaking session, and dinner. Here it is! The important part of the event, parallel session begins! Oh before that, there's a Plenary Session which hosted by Past Vice-President and Past Chair of QS Division of RISM. And the panel are very highly respected person from various background. Wow masa ni aku dah start kagum sikit dah. Listening to the conference but still mengantok hahah.

Parellel Session!
Time ni aku busy kena edit video untuk montage. BTW GUYS THIS IS MY FIRST TIME DOING THE MONTAGE INFRONT MANY PEOPLE IN THE IMPORTANT EVENT (INTERNATIONAL EVENT I REPEAT) AND MY FIRST TIME USING NEW SOFTWARE. Ok enough with capslock. Hahhaah, asking help from a friend of mine who used to this software and learn to edit the footage in one night. pheww, what an experience! And pheww, got some compliment from lecturer hiks!

Ok sebenarnya before tunjuk montage tu, ada award untuk best presenter dan best paper. Ok masa ni aku memang kagum dan rasa bangga gila dengan senior aku. Did i had mentioned that UTM MENANG BESAR? Hihiih, 3 orang menang best presenter, 2 orang menang best paper. O M G, weh aku rasa macam weh hebatnya dorg. Hahaha, international event babe, there's a competitor from Thailand too. Sampai habis la aku tengok senior aku ni dengan rasa power gila dorang. hahah Cuma terkilan sebab tak dapat tengok mereka present. GILA TERKILAN.. Hahah







(akak nak upload gambar tp gambar dlm memory gopro so nanti akak upload ok adik semua)