Monday, June 29, 2015

Trip to Turkey (Part 2)

Arrived at Goreme.

Jadiii, lepas 9 jam atas bas. sampai sudah. Lepas tuh bas tuh drop kita orang dekat mana tah tapi jangan risau sebab bas tuh memang hantar smpai situ je, so semua passenger turun, nanti ada bas kecik amek. Jangan risau tak kena bayar. Harga dia dah campur sekali. Kita orang sampai dalam pukul 7 lebih kalau tak silap. Bas kecik tuh bawak kita kemana? Ke pusat Goreme la~ Haha yang bas besar tuh smpai luar je, tak sampai tempat dia bebetul. Ala macam mana ek nak cakap. Sebab Dalam bas tuh bukan semua pergi tempat sama. Kira dkt situ nanti berpecah. Jangan risau, ada yang reti speak english dekat sana. 



Sampaaaaaaaai~

Kira station la ni, jual tiket bas, jual perkhidmatan.

Sama dengan yang atas.

Opposite station tuh.

Jadi disini la bas mini tuh stop kau. Turun je bas kecik tuh semua orang jalan ikut haluan masing masing. Dia macam zap zap fuh semua dah hilang. Disebab kan we all tk booking hotel lagi, jadi first thing first nak cari hotel yang terrrrmurah boleh dapat. Mula mula usha internet, lepas tuh rasa argh baik tanya tempat information macam dekat atas tuh. Jadi Abah dan kakak ke sana, dan aku disini mereput... Haha takde la, ai jaga beg. Tahu tahu dah dapat hotel murah. Satu malam 100TL/3pax ha siapa cakap walk in mahal, walk in dekat Turkey murah beb, boleh nego. Tapi macam aku cakap hati hati, dorang garang macam singa. hahah! Ha tapi kalau nak rasa tidur dalam gua pun ada. Ikut la korang nak cari yang macam mana.




And I'm so so sorry cause I forgot to take picture of our room. My bad, I was totally forgot. Trust me, the room much more better than Vizyon. Compare to space and toilet. Dan heater dia tempat pemanggang yang macam gua cakap dekat atas tuh, kira boleh buat kering kan baju heheh. Tapi jangan risau disini ada mesin basuh, kalau nak basuh cakap kat dia. Sebab kan dalam toilet dia dah tulis jangan basuh. Kalau yg kecik kecik tibai je. Yang macam seluar tuh tk boleh la. Jadi, kena charge lerr~ 30TL rasanya sekali basuh. Lepas tuh kalau kau datang musim panas, ha oven la kau. Sebab kan dalam tuh tkde aircond. Haha heater je ade dan tingkap. Sesak aku takde moving air ni. Tapi hotel ni bagi aku macam menarik sebab tempat makan dekat atas. Kena naik tangga kecik, gayat juga tapi takpe. Untuk katil pula, kalau macam Vizyon amek three single bed. Dekat Paradise Cave Hotel ni amek bilik double bed and single bed. Sumbat tiga tiga satu bilik. Ma Familia ♥ Ha dan tiada tv ok tiada. Nak murah kan, gitu lerr~ yesss wifi tetap ada dont worry baby gurl.

Jadi tanpa buang masa, cadangnya nak Underground City by ourselve. Tapi owner hotel tu sendiri recommend agent untuk one day trip termasuk Undergound City, Ihlara Vadisi(Valley) / Aksaray, Selime Cathedral and Pigeon Valley(kalau tak silap). Oh yeah dengan tempat jade ke padia tah, gua tak perduli pasal jade tuh. Dan pakej ni sekali dengan makan. Mula mula we all macam eh takpe takpe, kita orang nak pergi sendiri. Lepas tuh dia cakap Underground City ni tk boleh sendiri, kena pakej. Lepas tuh nego harga, dapat la sorang 120TL. Agent yang untuk one day trip ni company Flintstones Travel. Untuk tiket masuk underground city dah sekali kan dalam pakej tuh. Kira bayar sekali untuk semua sahaja. Dont worry tour guide dia friendly~ Dan kebetulan group kita orang tuh best! Hihihi saya letak gambo je la eh. Untuk sejarah dia awak google lain boleh? Saya tak larat nak type (Sebenarnya saya ingat sikit sikit je saya minta maaf la :( ) Jadi untuk tempat tempat saya lawat ni saya letak gambar sahaja ok.



Underground City
(Gambar tak banyak sebab lighting tk cukup, cowie)


Ihlara Vadisi (Ihlara Valley) / Aksaray




Selime Cathedral




Pigeon Valley



From Goreme to Pamukkale.

Beli tiket bas ke Pamukkale guna syarikat Suha. Lepas nego dan bertanya, dapat la 60TL sorang. Mula mula tanya Metro, tapi dah macam fully book kalau nak juga time lain dan hari lain. We all takmau, so try Suha ada. Plus waktu Suha ni banyak. Dan macam biasa 10 jam kot, yang pasti lama jadi amek waktu malam. 

Jadi pagi tuh lepas breakfast, check out. Tapi barang barang tumpang dekat office Paradise Cave Hotel tuh. Gila takde kerja nak angkut. Haha tapi kau kunci la beg ko. Plan pagi tuh nak pergi Goreme Open Air Museum. Mula mula nak jalan kaki je, but then after the local suggested us to take mini bus at bus stop. Num bas sangat tak ingat sebab ini semua unplan, dia macam dorang kata naik kita naik. Nak turun dekat mana pun we all tak tahu nak sebut apa. Yang pasti tepi jalan je turun and you have to walk about 3km. Bare in mind that there is no toilet no kedai no apa apa sepanjangg jalan tuh. Kalau perasan dalam video aku buat ada part turun bas dan jalan kaki. Ha tambang bus mini tadi 3TL/sorang. Tak sesat ke? Did I mention about Internet yet? Ok belum. First day sampai Turkey, terus beli local simcard tapi kena rate tourist. Cis betul, mahal betul 90TL kalau tak silap untuk 4GB. Beli di Otogar. Jadi kakak sorang je beli dan yes kalau nak senang bawak satu handphone spare jadi simcard tuh boleh letak dalam phone spare dan kalau nak guna beramai ramai, pasang la hotspot~ Jadi senang nak google maps, senang nak trace kita kat mana. kita kat mana, kita kita kat manaa. ha dah kenapa awak baca nada menyanyi ?!

Pasabaglari.





Sebab dah penat jalan, jadi tak sampai dekat Open Air Museum pun. Sampai dekat Pasabaglari sahaja. Sebab scenery dia sama je rasanya. Haha we all penat ke tuh~ Sepanjang kau jalan memamng rasa tenang jeee, bukit bukit tinggi. Ada Fairy Chimney. Duduk atas bukit Pasabaglari tu pun dah sangat mashaAllah. Lawa sangat i cannot describe. Kalau gayat rugi la. Haha tapi memang rasa gayat sikit, dia amcam kalau kau berdiri tepi batu tuh rasa macam angin tolak je. Ha angin kuat ye, hati hatii~

Sebab hari ni dikira free and easy, lepas lawat Pasabaglari turun balik dan jalan kaki ikut suka hati. Serious balik tuh kita orang jalan kaki suka hati. Just see around, feel the view watch scenary. Haha lalu pun ikut laluan orang main mpv tuh. Tapi dont worry sebab dalam google maps ada. Kita tenang, actually jalan kita orang jalan tuh ada juga tourist lain lalu. Dia kira macam jalan belakang jalan tikus ha gitu. Jumpa kubur lagi, haha -.- tapi serious penat, dan dan la rasa panas. Haha petang tuh nak jalan lagi, tapi hujang ters berlari balik. Weh kalau hujan maksud dia sejuk nak mampus dan kau cakap keluar asap. Haha syiok~






From Goreme to Pamukkale.

Macam biasa, bas mini akan amek. Time dia suruh turun tuh ikut je, sebab ada bas mini tunggu dan turun kan kami di kedai company bus Pamukkale. Ok ini #tipsjajaa dengar baik baik bila bus mini tuh drop ko dekat sini, orang kedai tuh akan cepat cepat suruh masuk dan terus tanya siapa lepas ni balik naik eroplan siapa nak pergi mana, dia terus tanya macam macam tanpa bagi kau peluang untuk berfikir. Nasihat aku kalau kau tk sure lagi nak balik pakai bus company mana, sila keluar dari tempat tuh dan survey tiket bas yang berdekatan. Ok pengalaman saya, lepas bus mini drop je kita orang. Kami dijemput masuk duduk dan dia tanya nak pergi mana lepas tuh untuk beli tiket bus. Time tuh Abah tak buat keputusan lagi. Sebab harga nak pergi ke Bursa, ye lepas Pamukkale kami akan ker Bursa. Harga tiket bas berharga 75TL. Time tuh kita orang tak decide lagi nak beli. Sebab dia macam keadaan yang cepat dan kena push. Orang tuh tk bagi kita peluang nak berfikir. Jadi Abah cakap nak search tiket dulu. Siap keluarkan laptop, masa tuh orang yang jaga kedai Pamukkale tuh dah cakap kasar kasar dah cakap kuat kuat. Mula mula kemain lembut jee.

Last last lepas nasihat kakak dan saya, beli juga tiket bus dengan company Pamukkale. Reason kenapa kami beli je tiket dari company tuh, first tak tahu di mana kedai company bus yang lain. Di sini tiada Otogar(Bus Station). Second, dah duduk lama dekat kedai dia. Siap tumpang kincing lagi dekat kedai makan. So nasihat saya, kalau rasa tak sure nak beli ke nak survey dulu. Bila bus mini drop je terus tanya harga terus keluar. Jangan lama lama dalam kedai dia. Orang sana garangg banyak kali saya ulang ni. Haha


Dog tuh memang ada je dekat depan kedai. Iye besar dan pemalas.
Lepas dah beli tiket bus, oh kenapa rushing beli tiket bus eh? Sebab kami tak tidur pun dekat Pamukkale ni. Kami terus gerak ke Bursa malam tu. Penat kan haha. Kenapa tak tidur? Sebab ramai tourist kata tak payah tidur, boleh je nak discover satu hari. Jadi, tinggal kan begpack di kedai tuh dan mulakan perjalanan mencari Pamukkale Traventenleri. Oh yeah jangan lupa ambil maps ye, sebab time ni kita orang kesana dengan toursit dari Korea. Haha dekat je jangan risau jalan kaki sahaja. Masa jalan tuh, turun je ikut arah kereta macam dalam gambar lepas tuh belok kanan ada kedai company bus Metro. Ek elehh dekat je. Haha kalau tahu keluar je tadi survey harga.

Jadi nak masuk Pamukkale Traventenleri kena bayar. Lepas tuh dalam tuh ada jalan ja ikut track dia. Sangat excited sangat gembira sangat tak tahu nak cakap apa. Haha sebab selalu tengok gambar, mashaAllah lawa betul. Yang warna putih tu kalau tak silap, Calcium Carbonate. Dan ada air lalu dekat situ suam je. Reaction reaction, untuk info lebih google lain eh. I minta maaf. Time kita orang datang tuh awal pagi, air pun tk sempat nak takung sampai habis lagi. Air dia mengalir je. Ha time tuh ah aku hitam. Cahaya matahari pancar zappp tepat kat muka. Tapi kau tk sedar sebab angin sejuk je. Haha





Ada cotton castle ni je ke? Dok eh ada macam macam lagi. Amek maps dan berjalan la ikut suka dan nak pergi mana. Semua masuk percuma sebab dah kira bayar yang masuk mula mula tuh. Cuma kalau nak mandi hotspring kena bayar lain. Kalau tak tahu tanya orang sana. Tanya dekat pekerja dia. 



Hensem sangat ♥
till next post!


Thursday, June 25, 2015

Trip to Turkey (Part 1)

Assalamualaikum!

Ifti dah kembaliii~ kembali untuk berkongsiii~ Ok sebab aku pernah cakap dekat previous post untuk cerita detail, maka aku pun cerita. Dulu takde masa, sekarang banyak masa. Almaklum la dah tak kerjaa. Hihihi jadi saya akan cuba untuk cerita detail sedetailnya, apa yang saya buat, dan bagaimana saya buat sepanjang berada dekat Turkey nun jauh disana selama dua minggu.

First of all, ini semua Abah saya yang plan Abah saya yang buat ittenary Abah saya yang study. Haha Abah siapa yang power tuh? Dan ini backpacking kami kali kedua selepas Japan hari tuh. Jadi saya tukang menyampai kan je, kira macam setiausaha la ni. Haha jadi sebarang pertanyaan ke tak paham ke, tak jelas ke, boleh drop coment down below. Perhhh aku rasa macam youtubersz la dohh cakap macam ni. Haha

Ok apa yang perlu awak tahu :

  1. Goreme (Cappadocia)
  2. Pamukkale
  3. Bursa
  4. Istanbul
Ok ini sahaja tempat selama dua minggu. Paling lama dekat Istanbul dan saya rasa tension. Haha sebab Istanbul so many people and so hot. Em takde la hot tapi cahaya matahari tuh panas gak la. Jadi saya rasa, kalau awak nak pergi dua minggu sila tambah satu lagi tempat. Antalya pun menarik saya rasa. Depends la awak nak tengok apa.


Mari mulaa kann~


Flight Kuala Lumpur - Dubai.

Melalui hasil research Abah saya, menunggu harga tiket yang terbaik, maka terbeli la tiket kapal terbang ke Istanbul melalui Emirates - RM2,266.00 return ticket. Dikira murah harga tiket ni kalau nak banding dengan harga tiket ke Europe. Sebabnya, tiket murah dalam lingkungan RM2000 - RM2500 jadi kami dapat tengah tengah! Tiket terus beli melalui Emirates sendiri, sebab i know my daddy know the best. Hahah! Flight KUL ke DXB 4 jam kalau tak and waktu transit dekat Dubai satu malam juga la. Lama lamaa, sayang betul transit malam. Kita orang tidur je, tak jalan. Sebab katanya malam nak keluar pun dah tutup la train dekat sana. Macam kakak baca blog, mana yang transit siang dorang keluar T.T pusing airport pun sikit sikit je. Jadi sebab transit lama, dapat meal vaucher. One free meal boleh redeem dekat kedai yang di-list kan. Meal Vaucher boleh amek dekat Airpot Dubai tu dekat bahagian atas, alamak aku tak ingat nanti engkorang pandai pandai la tanya. Haha



Seat sebalah ada baby, lepas tuh stewardess datang bagi hadiah(?) macam set buku ke padia tah yang penting untuk budak budak. Yang Big Bosh aku tengok dia pun mintak gak, katanya untuk baby. Bila stewardess tanya mana baby, Abah tunjuk aku. Hahah lalu dapat la satu set beg macam atas ni. Kakak tengok, dia pun nak juga... Hahaha, dan mintak lagi dan dapat lagi haha.


Sis first time naik eroplan mahai gini, ada tv ada makan banyak gini ala sis first time. Sis terujaaa. Hahah ha pasal tv tuh mashaAllah kelakor. Sebab we all dapat seat depan sekali, jadi we all tak nampak mana tv dia. Kalau tak kan belakang seat orang, so Kakak and Me macam, 'Kak da mana tv ni, kena mintak ke apa' 'Entah la Jaa, Kak da pun first time' Elok kita orang cadang nak tanya stewardess tuh, kita orang nampak orang sebelah dah ada tv. Oooo rupa rupa tekan button sbb tv tuh lipat dekat bawah. Hahahah weh sumpah nasib tak tanya. Malu oii maluuuu hahaha!



Jadi itu la tempat tidur satu malam, kerusi dia ya ampun tak best. Baik bagi kerusi biasa. Sebab kerusi dia memang dah design lengkung jadi lengkung tuh aku tk selesa dan aku tak tido sangat. Nak buat apa tak tahu. WiFi! Dubai so kedek WiFi, ada kejap je 30minit. Yang lain kau kena beli. Memang tak beli wifi yang sepatut nya di airport dapat percuma, tapi kenapa tida di Dubai kenapaa?!

Wafi Gourmet ni we all decide untuk guna Meal Voucher selepas survey beberapa kedai yang dah listed. Kenapa? Hm sebab dia ramai orang rasanya. Petua, 'kalau ramai orang mesti sedap' saya pegang. Haha boleh la makan, untuk hidup.



 Tadaaaa!

Flight Dubai to Istanbul.

Kali ni tak dapat seat depan, we all dapat seat tengah tengah. Dapat pula duduk sebelah student mana tah yang aku pasti dia mesti baya aku. Dan aku rasa menyesal sebab tk sembang dengan dia. Hahah! Aku takot la tuh nak speaking, Abah kalau dia jumpa orang dia mesti tegor. Aku nak tanya memacam dekat mamat tuh tapi sebab aku pikir banyak tuh tak jadi tuh. Haha ok jadi flight ke Istanbul ambil masa selama 6 jam. Repuuuuuuuut~


Arrived at Ataturk Airport.

Sampai sampai apa yang kau perlu buat adalah...

  1. Bernafas dan bersyukur
  2. Ambil segala peta yang perlu
  3. Cucuk duit dekat ATM 
  4. Pecahkan duit
  5. Beli Istanbulkart (untuk kegunaan naik train, bas, metro)
Kami tertinggal list num dua. Ambil peta yang ada. Sebab.. dah ada! Kahkah, Abah dah bawak peta siap siap dari Malaysia. Peta dari matta fair, dari internet dengan mana tah Abah cari. So aku tertengok rak peta, tapi aku buat donno je la. Sebab aku dah ada peta Abah bagi. Hihihi 

Cucuk duit?
Yes, Abah dan Kakak aktif kan kad BSN, RHB dan MAYBANK untuk cucuk duit dekat luar negara. Kenapa sampai tiga? Back up katanya. Kenapa? Sebab kalau satu tak boleh guna ada lagi satu kalau tiga tiga tak boleh guna, ha tido la ko dkt airport dua minggu. Masa bertolak, hanya tukar duit sedikit je. 100EUR dan 400TL, kenapa tukar dua matawang? Sebab dekat Turkey dia accept dua dua mata wang ni. Dan ada yang  accept Euro tak nak Lira, ada nak Lira tak nak Euro. Ha nak kenapa lagi aku ketuk kepala. Jadi lepas cucuk duit dari ATM dekat airport, kita pergi pecah kan duit~ Pecah kan duit dengan beli air atau beli cokelat atau basikal atau rumah banglo ikut suka nak beli apa. Sebab duit besar mesin taknak telan. Kalau nak tukar orang tak layan, jadi kena beli. Understand? #tipsjajaa nii. Cari kedai macam 7E dekat bawah. Jadi lepas dah tukar duit, cari Metro Line, sebab airpot ni connect dgn Metro Line. Dekat situ la saya beli Istanbulkart pakai mesin dia sediakan. 10TL kalau tak silap, 4 lira tolak sbb kad jadi engkorang ada 6lira je, jadi sila topup.

Bank apa?
Ha yang mana ada sama dengan kad kau. Ala macam kita dekat Malaysia, nak Maybank tapi ada Bank Isalam je tapi sebab ada MEPS kita pun keluar kan juga. Kena tolak singit la tapi. Untuk oversea alamak aku tak sure pula. Haha jadi Abah guna Deniz Bank, Turkiye Is Bankasi dan TEB. Abah keluar sebab similarity of Visa Electron. Ok ok tak paham drop comment down below. Haha





Padia gambar ni kecik mana boleh tengok, ha ko tekan la nanti besar. Nampak Ataturk Airport so You're There ok. Naik Metro tuh, ha jang konfius kan minda macam aku mula mula. Metro dekat sana is train ok. Jangan bayang Metro tuh macam bas Metro dekat KL. Jadi we all stop di Otogar (Bus Station). Kenapa? Sebab holiday dua minggu ni Abah rancang nak pergi tempat jauh dulu lepas tuh baru explore Istanbul. Jadi tujuan ke Otogar sebab nak beli tiket bas ke Goreme (Cappadocia la tuh) Aku pun baru tahu. Haha nampak sangat aku tak study. Iye ini semua ittenary Abah saya. Saya dan kakak melunaskan dan menjaga sahaja. Hihihi oh dan hampir kesemua line metro tram saya naik. Ada yang underground tuh naik kejap je sebab tak nampak scenary.

Otogar (Bus Station)

Sila tetap pada pendirian anda. Ok kenapa? Kau sampai sampai je nanti ada ulat yang 'JB bang JB, nak pergi mana bang' Ha macam tuh, haha ni aku dah translate kan untuk ko. Macam Abah, dia dah tahu nak beli tiket melalui Metro bas. (Dah kenapa semua Metro aduh tension) ye ye ok sabar. Nanti aku suruh dia tukar nama. Syarikat bas ada banyak, yang aku naik Metro dengan Suha je. Aku suka naik Metro dari Suha. Ok itu je dulu. Jadi sampai sampai, ada sorang ni tarik kita orang pergi dekat stokis Metro. Tanya berapa, aduh mahai bukan macam dalam bajet. Lepas tuh keluar kedai, cari kedai Metro lain, dapat la 65lira lepas bargin. Eh betul ke ejaan aku. Ha orang Turki ni pelik sikit, garang betul. Masa nak beli baik jee, once you said no. Mula la dia garang lain macam -.- jadi kalau awak memang dah tahu nak beli apa dan dekat mana, jangan ikut ulat ni. Awak ikut kata hati ok.



Kakak..awak buat apa tuh kakak...
Haa, ini la Otogar. Besaaaar tempat diaaa~

Vizyon City Hotel (Beyazit-Kapalicarsi)

Jadi itu lah satu satu nya hotel booking online di Booking.com dan hotel yang termahal yang kita orang dapat. Satu malam bersamaan RM280/3pax tah la mahal sempit pula tuh. Takde la sempit, cuma kau takde ruang nak solat ok so nilai sendiri~ Jadi hotel ni dekat dengan tram line, jadi dari metro line turun dimana ek tak ingat lepas tuh jalan cari tram line dan turun di Beyazit-Kapalicarsi (Grand Bazaar) dekat je sebelah tuh Grand Bazaar. Abah dah print peta nak ke hotel tuh, tapi kami masih sesat juga mencari. Kenapa? Dalam google map tunjuk main road. Dekat sana main road yang dia tunjuk padia kecik cenonet. Itu yang macam hahah sesat -.-





Masa booking, tengok gambar bilik macam besar. Ha yang korang tengok gambar aku pun nampak macam besar kan. Well itu semua trick camera. Haha toilet dia pun kecik je sebenarnyaa. Tapi breakfast dia pelbagai juga la kalau nak banding dengan hotel hotel yang aku duduk. Breakfast like a Turkish. Haha aku rasa dorang ni family busniess sebab pekerja sorang je kot. Dengan sorang jaga reception. Ha dalam bilik dia heater macam aircond kita dekat atas. Kalau boleh cari la hotel yang ada heater dekat bawah. Sebab hihih macam kami lepas sehari mesti basuh baju dann lepas air dah turun, jadi kan heater tempat pemanggang. Haha cepat sikit kering. Ha ni #tipsjajaa ok untuk semua.


Kecik je tempat dia, ni dekat bawah, hotel dekat atas. Yang lady duduk sebelah tuh la yang jaga makan, yang kemas bilik. Sorang tuh jee.. Oh yeah, orang Turki ni memang suka makan roti. Roti yang besar yang keras tepi tuh. Haha aku makan sampai luka lelangit. Kasar kot tepi roti dia. Haha ha satu lagi benda penting kena ingat, sini punya check out pukul 10 pagi ye. Gila awal kan. Mostly semua tempat check out pukul 10 pagi.

Tapi tak pe, aku letak namecard hotel tuh. Aku tak halang kalau korang nak duduk. Boleh sila kan, aku cuma review hihihihi.

Opps, berlatar belakang kan mamamt hencem pula. kikiki :p
From Istanbul to Goreme.

Jadi seperti dalam rancangan, nak ke tempat jauh dulu maka tiket bas yang dah beli right after landed dekat Airport tuh amek waktu malam. Kira travel dari Istanbul ke Gerome malam. Why? Sebab weh 9 jam kot lama nak mampus jadi amek malam sebab nak jimat waktu tidur dihotel dan sampai sampai terus pagi~ Jangan risau bas dia selesa. Ada wifi ada tv ada minum ada makan. Ada stewardess lagi. Eh itu perempuan, kalau laki panggil apa? Steward kan ha itu la. Muda..dan hensem...tapi sayang...taksenyum.. muka ketat... sedihh...

Jadi memandangkan 9 jam perjalanan, dia stop dua kali je untuk turun kincing. Sejuk jangan main main eh tapi dalam bas ada heater jangan risau. Oh dan bas dia sangat laju. Eh sangat ke ha boleh dikatakan laju la. Takpe kau tido je. Lepas tuh kalau boleh amek yang three seated. Selesa sikit, kalau takde padan muka! Sebabnya, ni je bas yang aku naik three seated yang lain semua four seated haha aku suka Metro Bas ni sebab kerusi dia bagi aku selesa. Suha tak.

Ok ok lepas tuh, #tipsjajaa lagi, nanti kalau bas stop untuk rehat, sila ingat num plate bus. Ala ko snap je la num plat dia. Mudah. Kenapa? Percaya la nanti akan ada banyak gila bas dan kau akan eh mana bus aku. Kau nak tanya pun dorang pukan nya paham sangat. Haha so untuk memudahkan, snap la num plat ok~

Disebab kan bas malam, untuk mengisi masa sebelum malam, kami naik bas untuk melihat scenary. Time ni beg dah bawak bersama. Apa yang awak perlu tahu, bas dekat sana sentiasaaaa penuh. Tah la penuh rapat rapat pula tuh. And tolong becareful dorang ni suka amek kesempatan. Jaga la harta dan maruah. Haha kalau rasa lain macam cepat cepat tukar tempat. Ok?







I told you it was so cold. Haha tak silap suhu negetive kot. Oh tempat stop dia ada jual jual juga makanan ke sourviner ke tapi sis tengok aja.

Ok la till next post!