Monday, January 19, 2015

Kanching Waterfalls!

Ni kira repeat activity.
Sebab dulu dorang pergi Sungai Gabai. Pastu nak repeat mandi sungai lagi. Jadiii...

Ke Kanching Waterfalls ke kita!

Sebab lepas third submission kan, kira macam ah lega. Walaupun minggu depan tuh ada test ada tuto ada assignment nak submit, ah lantak. Hahah yang penting enjoy. Haha lepas tuh nanti tk sembat buat sedih nangis ha ko la tuh ja. Haha Tak nak ikut sbb takut penat tapi sebab aktiviti reramai i cannot tinggal kan, i need to ada juga. Hahah

So katanya nak gerak pukul 8. Last last pukul 10 mcm tuh baru gerak, lepas tuh singgah rumah nenek Apip pun dah lama, dengan tak pergi NSK nya lagii. Hahah pukul 12 lebih baru sampai sungai tuh. Sampai sampai yang lelaki ni terus terjun air, yang perempuan serta Aniq dan Apip wakil lelaki memasak! Hahaha gua em em gua join para lelaki main air. Hahaha Bukan apaa, dah ramai dah kat dapor, heheh tapi tolong juga eh eh. 



 








 



Alamakk kenapa saya malas nak bercerita ni. Haha saya saji gambar yang banyak pun cukup la eh. Pape pun bihun tomyam korang sedap! Sosej power, ketam sedap! Hahah thanks semuaa! Yang tak best, gua kena simbah dengan air. Mula mula memang malas nak mandi, bawa je baju tapi sebab malas nak tukar, seluar just basah pun bawah lutut. Takpe la kan nanti kereing lepas tuh, Nisa amek phone dari gua, pastu simbah air. Lencun! Hahaha jadi itu la kisah mandi air saya. Haha


Terima kasih semua :)

Saturday, January 17, 2015

Halangan Ketiga #ProjekFYP

Submission Document Tender (General Parts) + Revise Preliminaries

Alhamdulilah, takde macam halangan kedua itu hari. Alhamdulilah :) Ha kali ini punya aku puas hati dengan submission aku. Hahah sehari sebelum hantar tak cuti macam hari tuh, tapi sebab submission kali ni macam tk leceh, alhamdulilah :) Malam sehari sebelum, print benda benda general parts, benda senang je sebab dah ada softcopy. Yang perlu ubah projek ubah sikit sikit, make sure JKR pakai ke benda tuh. Malam sebelum tu nya pula, just pegang Prelim jee, sebab main dengan Excel. Ha itu yang leceh sikit. BQ utk revise dah buat awal awal, sebab nak kasi margin semua sama tak macam masa hantar hari tuh. Hahaha

Jadi lepas ni akan ada lagi satu submisson lepas tuhhh........
VIvaa T.T


Ok jaa, Viva lagi 4 minggu ok jaa, kau dah ready?
Kau kan amazing, kau boleh :)

Sunday, January 4, 2015

In the nutshell on 2014,

Macam tahun tahun sebelum ni, satu post akan konklusikan apa yang terjadi pada bulan bulan yang telah berlalu.

Jadi? Apa tunggu lagi, mari!
Oh sebelum tuh, new year tahun ni sambut dekat kafe bersama kerja-kerja final projek. Dah tknak cerita malas dah sedih geram, hahaha

Januari
First time pergi panjat gunung, eh bukit broga dengan classmate. La tahun lepas rupanya. Haha memang lah masa tuh new year, hihi. Masa ni sem empat lagii, jadi nya bulan ni kena cari tajuk kajian topikal, cari cari jumpa orang punya. Hahah ha time ni juga tgh sibuk cari tempat li, eh sibuk ke? tak la sibuk sangat cuba aku takde back up kalau ZEQ tuh reject aku. Hahha ohh bulan ni punnn first time try wall climbing dekat Putrajaya, dengan Sheyshey dan Kak Miraa. Daaaaan palinggg shit sekali, eh tkde lah shit sangat poyo je ko ni, hahah AGM! Segala ketakutan gua habis lepas kena serangan soalan bertubi tubi. Hahah aku tak nak dah duduk dekat meja bulat tuh tk nakk!

Febuari
Bulan ni, program Illy buat. Anak angkat dekat Bagan Terap. 4 hari 3 malam, syiok syiokk. Pengalaman baruu~ Tapi aku ni bukan la jenis reti keep in touch dengan Ibu angkat aku, cuma aku harap dia baik baik sahaja dekat sana. Dan atuk jugaa :) Ala malu la nak call nanti nak cakap apa, Dan bulan ni juga bebas dari segala busy busy yang ada, dengan assignment PP, assignment Cost Estimate, sampai kan ada sukan pun aku takmain, ha nampak tak busy dia nampak tak. Boleh je nak main tapi nanti aku la yang penat, tkmau laa. Time ni tido pun tunggang langgang. Hahah

March
Final Month! Haa Jaja sejak sejak 20 tahun ni dia punya malas tak tahu nak cakap macam mana, pastu bila tak perform dia sedih. Tah papee -,- Tapi masa final je mesti emosi terganggu, pastu nanti post bukan bukan. Hahha perempuan sangat perangaiii. Eh sebelum tuh ada Dinner untuk senior, dekat mana ek alamak lupa. Hahah dan bulan ni juga meroyan nakk gopro nak sangat nak nakk.

April
Rezeki pergi Japan Alhamdulilah :) Abah book masa aku sem lepas lagi, weh mana tak merana aku nak tnggu bulan ni. Dengan bulan 3 hari tuh abang dan kakak ipar aku gerak dulu, dok send gambo. Oii meroyan lah saya. Hehehe pergii 10 harii, under sendiri sendirii :) Dan sbebab cuti sem kan, nak kerja pun macam ish nanti nak praktikal maka nya duduk rumah sahaja tnggu hari hari nak praktikal.

May
Result Muet keluar, alhamdulilah juga dapat macam yang diingin kan, tapiiiii kenapa sistem kerajaan sekarang tukar?! Ahh mengada betul, tukar sana tukar sini ishh geram lah saya. Ish saya tengah geram ni ha jangan. Haha lepas tuh bulan ni pun dah start praktikal, course lain masih rileks goyang kaki dirumah. Dan masa praktikal dapat kenal dengan akak uia, Kak Bella yang cantik~ Tapi sayang dapat kenal 3 minggu je hm cedih.

June
Masa praktikal ni banyak sangat masa, jadi bila banyak masa kita pun cat la bilik! Hahah aku dah lama plan nak cat bilik ni tapiii asek nanti la nanti la, lepas tuh hujung minggu tuh Mama pun macam semangat, aku pun semangat la. Ala saya rindu Mama nak balik rumah :( Haha ha ha dannn bulan ni dah beli goprooo! Yeayy alhamdulilahh, impian jadi kenyataan, hahah. Dan bila saya kata saya nak, saya nak juga saya tak kira!

July
Bulan 7 ni bulan puasa, balik ofis awal syiok gilaa. Hari hari bulan puasa pun macam ni syiok. Hahaha jadii post bulan ni sikit jeee, oh iftar bersama coursemate jangan lupa. Huhuh

August
Masa ni pergi Bali! Dengan budak budak GOP China itu hari, heheh rezeki lagi, alhamdulilahhh :)) Tapiiiii kan bulan ni lah bulan nightmare jugaa. Hahah Bulan viva, viva 27/8 birthday 28/8 memang tk best langsunggg, gua sedih je masa birthday. Takde rasa macam birthdayy. Iye laa, dah viva buat tak elok. Tak perform, kena betul kan major correction pula tuhh. Hm Jaa jaa kenapa macam ni jaa

September
Kau ni kan mat, asek hilang hilang je. Aku pun dah malas nak beriya dah, aku doa yang terbaik je lah ek untuk kau. Kau main main la, macam budak kecik, cakap je lah apa yang kau nak sebenarnya. Hahah aku ni menyampah juga dengan perangai kau tapi apahal la cinta ku pada mu kuat betul. Haha ha muntah la tgh jiwang ni geli tak? Tapi sebab dah terbiasa perangai kau sampai aku dah tak kisah dah kat kau. Hahha oh bulan ni baru la try main batting cagee for the first time. Haha syiok syiokk~

October
Jumpa orang kena dengan jiwa tapi masa pula tk cantikk. Hahah jalan cerita cinta aku ni penuh berliku betul. Hahaha aku nak buat novel ah ginii. Kah! Pastu bulan ni aku start dengan photo challenge, fuhh best juga. Ohh dan masa ni tengah cuti sem makanya, aku amek masa seminggu balik rumah abang lan dekat terenggani. Syiok juga yee. Haha tapi lelama rasa argh gua nak balik i need my room. Hahah

November
For the first time travel dengan kawan! Yeayyyy~ pergi Singaporeee dengan JB~ Alaa syiok sangatttt, jum nanti plan lagi berjalan hehehe berjalan sukoo haa sukooo! Hahah lepas tuh seminggu lepas tuh masuk sem baruu~ Final semester fuh cuak cuakk. Hujung bulan gitu dah ada submission dan presentation utk final projek. Hahaha Jajaa kau jangan la lemah, kuat la semangat tau Jaja, Jajaa kan amazing :)

December
Bulan ni Abang Wan kawen :') Besar dah diaa, kawen jugaa. Tinggal aku je lah lepas ni heheheh, bila salam dengan pakcik makcik soalan lain takde, yang ni bila nak kawen. Hahaha lepas tuh ada program QSFit, macam sukaneka tuh, syiok jugaa. Hahah 'kau apa je yang tk syiokk, beli tiket bus pun syiok.' Hhaha fara cakap mcm tuhh tk baik tau fara ni, haha dannnnn baru juga lepas halangan kedua FYP hm sedih lagiii ishh.

Jadiiii itu sahaja perkara, aktiviti dan pengalaman serta memori yang terjadi pada diri. Untuk Malaysia, tahun yang palingggggg mencabar. Dengan hilang nya MH370, Banjir, apa lagi ish banyak laa. Sangat mencabar umtuk Malaysia. Banjir kali ni teruk sangatt argh tak dapat bayang. Nak kemas rumah nanti dengan barang hilang, rosak semua. Tak tahu nak cakap macam mana....

Maka dengan muncul nya tahun 2015, saya harap saya semakin matang, kuat dan




Amazing :)

Short Story #Day1

Every summer, Penny travels to a family reunion barbeguw. Penny is never excited, and this year is not different. She dreads the drive.

She does not like talking to her relatives. And she does not like the smell of hamburgers. (Penny is a vegetarian).

When Penny arrives, she sees a lots of familiar faces. Its July and Uncle Vernon is wearing a sweater. Uncle Vernon is always cold. It's very mysterious.

She sees many of her other cousin in the field playing softball. They play a softball game every year, and it always ends in a big argument. Penny wonders, again, why they never solve it.

Then Penny sees an incredible handsome man. She stares at him. He catches her staring. He smiles and walks over to her. Penny is very nervous. She is nervous because a handsome man is walking up to her and she is nervous because this handsome man might be her cousin.

The man stick out his hand and says 'Hi, I'm Paul.'

"Hi, I'm Penny." Penny says. "Are we related?"

Paul laugh, "No, we are not related, I am Vernon's nurse. He is sick and needs to keep me close by. But he did not want to miss this barbeque!'

"Oh thank goodness,'' Penny says and then blushes. Penny always blushes when she is nervous, embarrassed, or hot, and right now she is all three.

Handsome Paul laughs and says, "Would you like to go get a hamburger with me? The smell delicious."

Penny smiles, "Sure, I love hamburgers!" 



So based on this story, we can conclude that Penny is in love with Paul. Haha 'Love is in the Ar' How come Penny can say that she love hamburgers while the truth is she is a vegetarian girl. Just because one handsome guy approach her to make a first move by inviting her eat hamburgers. 

Women, that's a women.

Hey, don't get me wrong by writting this essay. Get this from internet, so obviously not from me. Haha just practicing my english tho. Yupp that an essay for kids, yup thats right, To have a good vocab or good in english, do not required super high standard level word. Hahaha

Eleh tgh rajin boleh ah sembang, cuba malas hm hampeh.



Friday, January 2, 2015

Halangan Kedua #ProjekFYP

Aku sedih.
Sedih nak mampus.

5 minggu macam tuh untuk prepare, siapkan BQ, buat measurement. Aku tahu tuh, aku tahu, aku dah plan dah baik baik utk group aku. Aku dah pantau dorang, aku dah cuba buat yang terbaik utk siapkan sebelum date line, Aku buat semua tuh, aku dah plan dah semua. Tapi aku tak tahu mana silap silap aku, apa silap aku tak dapat nak habiskan BQ dengan sempurna. Mesurement apa tah lagi, utk taking off dapat siap, cuma description, heading tak lengkap.

1/1/2015
Not such a good start. Dari pagi sampai keesokkan harinya hari submission bertungkus lumus buat BQ, tapi masih aku tk tahu mana silap aku. Kenapa kumpulan aku lambat, projek tak besar pun, tapi kenapa Jaa kenapa kau tk dapat buat betul betul. Sumpah aku sedih gila, pukul 5 pagi macam tuh aku baru start nak print BQ, aku estimate masa nak print sekejap je. Tapi bila main dengan excel, empat cara orang buat pula, margin lari. Ya Allah lambatnya nak betul kan margin, Tanya kumpulan lain mereka pun cakap itu paling lama nak buat, ada yang dari 2 petang sampai 2 pagi siap print. Aku? Start 5 pagi nak submit pukul 12. Itu pun puan dan lambat kan masa, kalau tak pukul 10.

Aku sedih sangat ya Allah, aku tahu aku boleh buat lagi baik dari ni. Tapi kenapa tak sempat kenapaaa... Dan ini untuk pertama kalinya aku dan kumpulan pergi elas tak mandi, sampaikan mandi pun kami tak sempat. Berat nya ujian ni ya Allah aku sedih..


I blame myself cause not able to manage my group well. I blame myself for not being a good leader. I blame myself cause not manage time properly. I blame myself for everything.

I'm so sorry.


Everytimes I wake up, I always hope all of this just a nightmare dream.
Its a dream, I really hope it was just a dream.
:'(