Saturday, July 27, 2013

JumaatYangShahdu

Jadi, segala masalah segala kekusutan malam itu telah diselesaikan keesokkan paginya :) Lepas kelas structure kebiasaanya ada tazkirah daripada kami secara bergilir gilir, memandangkan semua sudah memberi tazkirah. Jadi mengambil kesempatan untuk bermusyawarah. Eh jap betul ke ejaan macam ni ? Heheh salah tegur ye :') 

Jadi sesi luahkan perasaan telah berlaku. Ramai yang tersentuh, ramai juga yang mengalirkan air mata. 'Antara tanda hati mati, tidak tersentuh dgn teguran org lain ke atas dirinya' Takpe, luahkan apa yang terpendam, apa yang tidak puas hati, apa yang salah sama sama kita betul kan. Kita 3 tahun bersama, eh tolak setahun dah lepas. Kita macam family dah, kalau ada yang silap tegur. Manusia memang ada sikap pelupa.


Moga kasih Allah bersama kita. In Sha Allah :)

Ehh, haii Hapis. Aku Maira Ama rindu kau jugaa :) #BalasYangTweetKauHariTuh #SukaHatiLaNakCakapDekatMana #


Thursday, July 25, 2013

TiadaSiapaYangSempurna :)

Assalamualaikum, haii kakak kakak yang cantik. Adik adik yang comel, abang abang yang hensem. Ayat common budak blogger. Hahaha menyampah aku -,,-


Jadi sudah 15 hari kita berpuasa, maka lagi 15 hari kita akan raya. Tapi aku tk de mood lagi nak raya. Kenapa ? Satu je. Masih layak lagi ke gua 19 tahun nak dapat duit raya ? *muka cebik mcm anak tomok kena marah* 

Baiklah, bukan itu yang aku mahu kongsikan. Aku mahu kongsikan sedikit pendapat atas kejadian yang telah berlaku. Isyhh alaaa aku nak buat ayat yang bombastik tapi aku bukan jiwa sastra. Hahaha aku cuba tapi aku rasa macam pelik laa pula. Aaaaa tkpe laa. Begini pun also can :p

Suatu ketika.
Rakan sekelas seperti orang asing.
Suatu ketika.
Rakan sekelas mulai mengenali antara satu sama lain.
Suatu ketika.
Rakan kelas menjadi geng.
Suatu ketika.
Rakan sekelas gelak ketawa bersama.

Keadaan mula berubah.
Apabila tahun baru masuk.
Keadaan mula berubah.
Apabila rakan sekelas tidak serapat dahulu.

Ketika ini.
Rakan sekelas perempuan merasakan rakan sekelas lelaki sudah berkelakuan lain.
Ketika ini.
Rakan sekelas perempuan cemburu.
Ketika ini.
Konflik antara kami tercetus.

Salah siapa ? 
Bagi aku dua dua tak salah, eh ke dua dua salah. Hm pertama, lelaki biasa laa lumrah. Berkelakuan agak gatal dengan perempuan, bertegur sapa, lebih mudah bergaul berbanding dgn lelaki sendiri. Benar ? Sebahagian ye. Perempuan ? Hati lembut, mudah terasa walaupun benda sebesar zarah. Itu hakikat. Tapi bagi aku tk perlu la ambil serious sangat. Daripada awak tak puas hati, awak rasa nak marah. Apa kata awak amek pendekatan lain dengan cuba kembali rapat kan hubungan kita sekelas. Ye aku mengaku aku pun macam apa do rapat dengan budak perempuan tahun satu. Tapi aku bukan laa jenis meleret kan masalah ni. Atau mungkin aku tidak bangkitkan masalah ini. 

Eh jap aku cerita apa sebenarnya ni ? Hahah sudah la aku malas sambung. Point aku mungkin kurang jelas, tapi kepada yang memahami. Fikirkan laa.

Ouh ye, lalang.

Mereka berkata, aku seperti lalang. Mereka kata aku ikut kata orang. Mereka kata aku tiada pendirian. Ye mungkin benar kata mereka. Tapi cuba perhatikan balik. Adakah elok kalau aku keras kepala ? Adakah baik kalau aku tegak kan pendapat aku tanpa memikirkan pendapat orang lain ? Adakah patut aku bersikap ego ? Ye aku ego, ego pada perasaan. Eh ini dah lari tajuk. Hahaha aku bukan laa lalang sangat. Aku cuma tak mahu panjang kan cerita yang sepatutnya mudah sahaja. Mengapa perlu rumit kan kebenaran. Tak rugi kan kalau ikut kata mereka. Mereka senang aku pun senang. Jika aku bantah ? Mereka tercabar. 

Ada tiga jenis orang.
Mereka yang cepat marah, lambat reda kemarahannya.
Mereka yang lambat marah, lambat reda kemarahannya.
Mereka yang cepat marah, cepat reda kemarahannya.

Aku jenis yang ketiga.
Assalamualaikum :)

Friday, July 19, 2013

KuatKanHambamuYaAllah

Banyak sangatt dugaan ni Ya Allah.
Sedih ye sedih sampai tk tahu dah nak buat apa.
Air mata sahaja mampu ku keluarkan.
Bermula dengan
Handphone rosak
Handphone hilang
Langgar kereta orang
Spek mata tercabut
dan paling baru headphone patah
Semua nya berlaku dalam masa seminggu.
Kecuali handphone rosak. Hm
Ya Allahh, aku sedih. Sedih sangattt.
Aku tahu ini ujian-Mu Ya Allah, kuat kan aku.

Tuesday, July 16, 2013

Sayaaaang :(







Sayaangg awak hilang manaa :(
Sayaaang awak dekat manaa :(
Sayaaang awak kenapa lari dari kitaa :(
Sayaaang kita mintak maaf sebab cuai jaga awak :(
Sayaaang even kita ada phone lagi satu tapi cinta kita dekat awak tk pernah kurang :(
Sayaaang pulang laaaaaaaaaaaaaaaaaa :(

Friday, July 12, 2013


SelamatDatangRamadhan

Assalamualaikum awak dekat sanaa, haiiiiii *lambai semangat gila sampai rasa macam nak tercabut tangan*
So how was your day ? Goooooood ?

Mine ?
Terukk ! Lu tahu tak gua dah buat kesilapan atas kecuaian diri sendiri dengan menjatuhkan handphone gua ?! Ehh sebenarnya terjatuh, tkde siapa nak jatuhkan handphone sendiri. Hehehe, sedih pedih tau cerita dia. Hmm hm meh nak cerita. Hm hm *air mata berlinang* Pada suatu petang yang hening, angin sepoi sepoi. Ku bersenam. Ye bersenam tapi hanya dibilik sahaja laa. Petang ramai lelaki riadah, saya malu :3 hahaha saya memakai headphone yang dicucukkan kepada handphone saya. Entah bagaimana boleh terjatuh kedebuk kedebuk bunyi telepon bimbit saya ke lantai. Aduhh sakitnyaa, sampaii ke hati terasa. "Jangan menangis" roomate berpesan. Hahaha tapi kali ni tk nangis, sebab gua kuat. *tunjuk muscle* cuma sedih hm pedih hm hm. Rosak dia screen hitam  legam, tapi masih bernyawa. Orang call alarm Siri semua bunyii, semua masih berfungi. Cuma screen je problem. Hm hm 

Dah laa macam malas nak cerita pasal handphone, ada laa tuh aku silap mana mana :) Saya hanya mampu redha je laa. 

Jadii, masih sempat lagikah saya nak mengucapkan Salam Ramadhan ? Ye baru 3 hari puasa maka masih sempat. Heheheh, jadii Salam Ramadhan to all muslims :) Alhamdulilah we have this chance to meet Ramadhan again :) Jadi menjadi kebiasaan kalau hidup diperantauan saya memang jarang bersahur. Ye saya tahu sahur itu sunat. Tapi nanti pagi saya mengatuk lalu menjadi pening dalam kelas. Makanya saya mengambil langkah inisiatif lain dengan makan sebelum tidur, lagi pun saya tidur lambar kebiasaannya. Cuma hari kedua, Sheyshey dengan Madiha datang bersahur dibilik saya. Baik mereka ni, cuma saya je malas. Kehkeh, Haa hari ketiga keajaiban berlaku kerana saya bangun sahur sendiri. Hahah sebab saya tidur awal lalu saya buat alarm. Hehehehehehhehe

Kesimpulannya, mari lah merebut peluang dibulan Ramadhan yang penuh barakah ini. Tolong doakan Raja Nurhafiza menjadi seorang yang rajin sekali ye, sebab dia malas sangatt. Heheheheh 

Friday, July 5, 2013

MariKenalTahunSatuMariiii

Sudah menjadi budaya, atau adat atau keturunan mengadakan kem untuk pelajar tahun satu. Induction camp, bila aku cakap indaksi orang mcm tk paham sangat. Apa laa, just translate je kott. Hahaha, function camp ni untuk mengenali pelajar tahun satu dengan tahun dua. Bukan buli ye, harap maklum. Bukan buli, cuma suruh buat macam macam nje. Hwhwhw hoii sejak bila aku gelak macam nii -,-

Jumaat
Gerak lepas solat Jumaat. Lamaa gila tunggu, bas lambat gilaa. Tah laa lambat lepas tuh bas tak boleh nak masuk tempat kem. Eh lupa nak cakap yang kem ni buat dekat Sungai Congkak yang hujung sekali. Jalan bapak jaoh dengan beban depan belakang dengan angkat dapur lagii, perhh mmg gua bina musle hari tuh. Sampai sampaii je, duk rehat japp. Lepas tuhh jeng jeng jengggg. Sesi menyuruh mereka menyanyi lagu kuat kuat sudah bermulaa *muka jahat*



Hahaha mesti dorang menyirap, k tkpe kawan. Kita pernah rasa macam tuh. Kita rasa macam nak sepak je orang yang suruh nyayi kuat kuat tuh. Mesti awak rasa macam tuh kan ? Hahaha aku kem ni ditugaskan menjadi ajk multimedia. So duk snap gambar jee. Nak jugak memarah, tengking tengking. Tapiiii tk reti :( nantii rasa macam nak gelak. Hehehhe haa sebab kem ni kita ornag yang handle, maka makanan pun kami yang handle. Masak sendiri wuuu~ dalam kuantiti yang banyak pulak tuhh. Gilaa gilaaa -,- dan mereka yang masak sangatttt hebakk :) Tapi maaf laa, makan malam lambat siket. Heheh lepas makan dalam dulang, haa sweet kan makan dalam dulang. Heheh haa lepas tuh azam bagi tazkirah siket, lepas tuh bahagi kan kumpulan. Time ni aku Madi dengan Amni kott masuk bilik penginapan amboii ayat. Hahha haa kami mandi dulu, iye laa busuk kott dah jalan kemain jaoh. 



Lepas dah makan, bahagi kan kumpulan. Dah buat LDK macam biasa tuh, pilih nama kumpulan, moto cheer bagaii, kami suruh mereka tidur dulu sebab malam tuh kami nak heheheheheheheheh buat burung hantuuuu~ Yang kejut time tgh tidur, marah marah tak tahu apa punca yang sahih. Hehehe i loike. Tapii masa nak tunggu pukul dua tuh, hahaha kawan kawan saya nii comel tauu. Main lumba lari, hahaha. Entah aku rasa comel sangatt. Umur dah 19 tahun tapi masih perangai subhanAllah. Hahah siap dah habis nak lawan lagi tuhh. Hahaha, lepas tuh duduk dekat dewan sambil sambil nak tunggu perfect time dorang amek sleeping beg satu dok tidur. Comel sangatt rasa time tuh. Heheh aku ingat tak nak join burung hantu bagai nii, tapi takut nak balik bilik :p so join je laa. Sbb esok pagi turn aku masak. Eh lupa nak cakap before burung hantu tuh, Miss Alvina tegur kita orang jangan tunjuk perangai budak budak tuh sangatt. Hahah setepekk kena tegur -,-
Dah pukul 2 macam tuh, Mek Tim Nisa lelakii aku tk sure siapa yang pergi gegar gegar khemah dorang suruh bangun. Gila bapok kuat suara mereka jeritt -,- Lepas tuh ikat mata dorang bawak dorang pusing pusing tinggal, kacau kacau. Time ni aku tkde laa amek gambarr kaan -,-


Sabtu
Macam aku cakap awal awal tadi, aku geng masak untuk breakfast. So tidur pukul 4 bangun pukul 5. Bapak sejuk gilaaa wa cakap lu -,- Memang tk nak bangun tapi dah kena tugas, gua bangun laa. Kejut kawan kawan lain. Dorang lagi susah nak bangun dari aku dan ini ajaib. Hahaha, masak masak. Eh aku tk masak pun aku cuci cuci je. Heheheheheheheheh eh kira aku tolong occayh -,- tah laa breakfast hari tuh bihun keras. Hahaha dah rendam kot semalam pagi keras lagii -,- Nasib bukan aku yang masak. Hahaha sementara tuh yang lelaki conduct budak budak nii senaman pagi. Hahaha kata nak buat aerobik tapi jadi stretching. Hahaha lawak betul. Lepas tuh suruh dorang main lari lari. Hahaha kasihan budak budak tuh. Isyh mereka niii -,- 


Lepas dah makan pagiii, explorace time ! Aku Fiqfiq Hapis dgn budak masak je tak jaga check point. Yang lain ada tugas jaga check point. Gua dgn dua mamat tadi duk lari lari pergi check point ni check point tuh. Ehh dah macam kami yang turut serta explorace nii. Hahahah


Aaaaaaaaaaaaaaa petang tuh sangat mengantukk. Nak naik bilik tidur tapi nanti langsung tkde fasi perempuan yang jage. Yang ada time tuh aku Amni dengan Tim. Makaa bersengkang mata laa jawabnyaa -,- LDK yang pasal program dengan Kapal ku Karam yang tiada jawapan  yang sahih. Hahaha Malam tuh macam biasa buat malam kebudayaan. 

Ahad
Haaaaa pagi ahad ni best sebab breakfast dah sedap dengan bantuan Miss. Hahaha, pelbagai nasi goreng mereka buat sampai tk tahu nama apaa -,- Hahaha lepas tuh aktiviti pagi macam biasa senam. Tapi ini hari lagi mengarut, disuruhnya budak budak itu berkawad. Hahahahahahahah apahal do dorang niiiiiii. Pastu aktiviti sayang si buta tk jadi maka ganti dengan main baling selipar. Dan itu sangatt seronok sebab fasi pun join sekaliii~


Lepas dah syiok main, ada masa nak mandi sungaii. Gua malas laa nak mandi sungai nii basah basah baju berat nak bawak balik. Tk kuasa eden. Hehehe lepas tuh balikk ! Majlis penutupan sikettt. Lepas tuh umum yang terbaik semua pastu tangkap gambar. Gua tk sabar nak amek gambar je. Hehehhe


Dah laa macam panjang je gua cerita nii, penat tahu penat. Mengantuk dah niiiiii O.o Eh jap before tuh nak cakap yang induksi ni best sebab jadi fasi kott. Hahaha, harap tahun satu dengan tahun dua boleh ngam. Tkmau laa buat buat tk kenal, sombong laa apa laa. Takmauuu tauu. jangan risau kami nii baik orang nyaa. Kahkahh. Moga ukhwah yang dibina terus menjadi lebih erat dengan adanya program program bersama lepas ni. Amin :)