Friday, January 25, 2013

StoryToBeTold

*new tab added* *click blogger website*

Yeahh, I don't have any idea what to post. But my hand is automatically click to this website. Is this what people called by love ? Hahahah -,-

But wait, I have a story to share. Got this from facebook, ouh yeahh still log in to that social network even tough kinda boring nowadays.

------------------
Abang melihat adiknya dicabul
Sila baca sampai habis bagi menghayati maksud tersirat kisah ini..lau x bace sampai habis mmg ke lain fikirn nya.

Pada suatu hari yang nyaman, dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa, sebuah keluarga besar telah pergi picnic di tepi pantai. Keluarga ini merupakan keluarga yang kaya raya. Ada "tauke balak", ada "tauke minyak", ada "tauke minyak sawit", ada "tauke getah", ada "tauke emas" dan macam- macam lagi. Namun, tidak mungkin dalam satu bakul buah itu, semuanya elok, pasti ada jugak yang busuk.

Sebenarnya kehidupan adik-beradik ini mula goyah selepas bapa mereka dibunuh secara kejam di Turki. Kehidupan mereka mula bertelagah sesama sendiri. Bagi abang-abang yang kaya, mereka melupakan adik- adik mereka yang miskin. Bagi adik-adik yang mula belajar hidup berdikari, maka berusahalah mereka membantu adik-adik yang miskin itu semampunya sambil menempelak abang-abang mereka yang mula lupa diri.

Satu hari, semasa keluarga ini berpicnic, seorang adik perempuan mereka telah diculik dan telah dicabul dengan kejam. Perlakuan ini berlaku di depan khemah abang-abang yang kaya ini. Pencabulan si adik itu dilakukan oleh sekumpulan pendatang haram yang suka membuat kacau kehidupan orang lain. Adik-adik yang lemah ini hanya mampu memandang dengan kesayuan. Tetapi si abang-abang hanya melihat dengan keseronokan adik perempuan mereka dicabul kehormatannya di hadapan khemah mereka sendiri.

Tidak lama selepas itu pula, salah seorang adik lelaki mereka pula telah lemas dihanyut ombak. Salah seorang daripada mereka cuba menyelamatkan si adik yang lemas itu tetapi dihalang oleh abang atas alasan, marilah kita bawa berbincang dahulu. Jangan terburu-buru, bahaya!!! Akhirnya, di saat adik perempuan mereka diratah dengan penuh nafsu oleh sekumpulan pendatang haram itu, dan adik lelaki pula hampir kelemasan di tengah lautan, mereka telah duduk berbincang sambil makan makanan yang mewah-mewah dan minuman yang lazat-lazat.

Tajuk persidangan kita hari ini adalah, “Cara-cara menyelamatkan adik perempuan yang dirogol dan adik lelaki yang kelemasan.” Itulah kata si abang sulung selaku pengerusi majlis.

Adik-adik yang lebih muda dengan bersemangat hendak terus bergocoh dengan pendatang-pendatang haram tersebut, dan juga tanpa menghiraukan keselamatan, ingin sahaja terus menyelamatkan adik lelaki mereka yang semakin kelemasan itu. Tetapi dengan tenang si abang-abang berkata,”Inilah orang muda, suka sangat ikut perasaan.”

Cuba sikit hormat orang tua. Kita ambik jalan yang lebih berdiplomasi.” Akhirnya, si abang berjumpa dengan ketua pendatang haram tersebut.

“Ini resolusi kami. Jangan rogol adik kami lagi. Kalau nak sangat tubuh adik kami pun, cuba hentikan rogol tu dulu. Kita buat gencatan nafsu.” Maka mereka pun berbincang. Sambil berbincang itu, pencabulan terhadap adik perempuan itu masih berjalan sambil ditonton oleh adik- beradik yang lain.

Tentang si adik lelaki yang kelemasan, seorang dari mereka cuba mendapatkan bot penyelamat, tapi dihalang oleh abang yang lain.

“Hoi monyet…senyaplah… pengkhianat!” Getus hati si adik yang tidak puas hati kerana bot penyelamat yang ada telah dibocorkan oleh abang-abang mereka.

Akhirnya adik-adik berdarah muda telah diketepikan. Bagi si abang, adik berdarah muda merosakkan keadaan sahaja. Adik-adik muda ada yang dikenakan akta Ikut Suka Aku, dikhatankan buat kali kedua, dirosakkan khemahnya dan pelbagai lagi. Manakala, adik-adik perempuan muda pula ditakut-takutkan akan hilang kehormatannya.

Keadaan semakin genting. Adik-beradik tadi melakukan mesyuarat kononnya tergempar pula. Kali ni mereka agak sepakat. “Kami mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pendatang haram mencabul adik perempuan kami.”

“Selamatkan adik kami yang kelemasan.”

Tetapi mereka hanya memasang banner di sepanjang pantai tersebut. Dengan harapan, ada orang yang akan membantu mereka. Adik perempuan mereka semakin terus dicabul. Pakaian adik perempuan mereka sudah tidak ada lagi di tubuh. Adik-beradik tadi hanya terus menonton drama cabul mencabul itu dari dekat selepas bermesyuarat yang kononnya tergempar itu.

Adik lelaki mereka pula sekiranya tadi tangannya kelihatan, kini seolah-olah sudah hampir mati. Hanya menunggu malaikat maut datang mengambil nyawa. Lalu, diangkatlah lagi banner “Selamatkanlah adik kami yang kelemasan” setinggi-tingginya dengan harapan ada orang lain yang membantu.

Bila melihat banner itu tidak berkesan. Mereka bermesyuarat lagi lalu mereka mengeluarkan banner yang baru. Yang lebih cantik dan mahal iaitu,”Adik perempuan terus dinodai. Adik lelaki sudah semakin hanyut di tengah lautan”… adik-beradik lain pula terus bermesyuarat dan mesyuarat untuk menghasilkan banner dengan wording yang lebih menarik….

Itulah kisah keluarga besar di satu tempat yang dirahsiakan namanya di planet lain...

catatan :
+ adik perempuan itu bernama Palestin.

+ adik lelaki itu bernama Iraq.

+ abang-abang itu Pengerusi OIC & negara-negara Arab yang kaya raya

+ adik-adik yang senyap itu negara umat Islam yang membangun / mundur.

+ adik-adik yang berdarah muda itu gerakan-gerakan Islam

+ bapa yang mati dibunuh itu Khalifah Uthmaniyah

+ mesyuarat itu pula adalah mesyuarat OIC

+pendatang haram tersebut ialah Yahudi,Amerika Syarikat,Zionis dan sekutunya.
 
Hayatikan, fahamikan. Fikirlah :)
 

Friday, January 18, 2013

IntroducingCecomelzz


Again with montaj. Fully idea from Hapish, this guy haa have many brilliant idea. I like him, kehkehh. Hahah, what ? He's my bestfriend occayyyy :3 Yang untuk perempuan, ehem aku yg tolong video kan. Ouh my part, kelakar baq ang ! Macam orang kebuluq makan Honeystar Sheysheyy. Hahaha :D

FamilyQSBinaDay !

Sabtu -12.01.2013-

Kelab QSBina ada buat macam family day, something like that laa. Pergi mana ? Haa ce teka, (a) PortDickson (b) PortDickson (c) PortDickson. Haaa, pandai pandaii laa pikir jawapan apa. So katanya pagii tuh gerak pukul 730. Katanyaa, tapii kalau dah libatkan ramai manusia, iye laa. Tahun satu dua tiga join sekalii, so gerak pukul 730 tuh mcm sedikit mustahil jugak laa. Hihihi. So sampai sampai dekat resort Casa-apa-tah-do tuhh dalam pukul em, 10 kott. Isyhh aku tak ingatt laa. Yang pasti masih sejuk kerana aku masih ber-sweater lagiii. Hihihi :p

 Check in pukul 3, so masa yang sebelum pukul 3 tuh. Perempuan maen Kapten Ball, lelaki maen futsal. Kapten Ball macam mana ? Kalau tanya aku dia mcm netball. Kalau tanya Mek atau Nur mcm rugby. Hahahha, tp nie tkde rules laa. Pegang bola then boleh gerak, siap boleh rampas tepis tepis sikett. Tapii yg mereka dua orang nie, Hahaha tk tahu nak cakap mcm mana, tenaga banyak sgtt mungkin. Rempuh je manusia yg pegang bola. Tak padan dengan kecik ~! Hahah, so team Cecomelzz gurlzz menang yooo ! Haihh, tgk laa siapa tiang goal dia *Tunjuk muscle gua* Hihihihi





Lepas dah check in apartment, pukul 330 tuh turun balik sebab ada sukaneka gituuu :3 Bahagi kan kumpulan semua, tahun dua tiga campur sekaliii. Main 4 ke 5 permainan. Tapii gambar tarik tali je laa ada, sebab itu je ada masa nak pegang camera. Hihihi, Ouhh kumpulan Yakuza aku, malas laa nak cerita banyak. Sebab kami mengalah dengan kumpulan lain. Tuh tk menang, kalau tk mengalah mesti num satuuuu kiahh. Hahaha


Dinner time !

Mystical Masquerade was the theme given on that night. So everyone supposed to have a mask. Yeayy, I got my own too ! The gold one, but then the tali is about to putus cause i did ikat the tali mati~ Hahaha, time persembahan pinjam mask orang. Persembahan ? Yeahhhh, aku Maira Syaa Ann dengan Fadzil buat show. Menyanyi uollss~ Hahahah, weyhh tk pernah pernah aku menyanyi depan orang macam tuhh. Ini kerja gilaa, gilaaa GILAAAAA ! Si Sheyshey jadi MC, well MC je dia, dia je MC. Hihihi, time show tuh aku langsung tk pandang depan. Gua tk cuak sgtt mcm gua nak kena buat speech English tapii gua just tk boleh nk pandang depan. And Maira sorry, maen cengelat letak mic dekat ngn Mairaa. Hahaha, When I you face~ Hahahhaa, Jangan bagi aku dengar lagu Just the way you are serta Sayang. Mohon JANGAN !


Ahad -13.01.2013-

Aku semangat nie bangun pagiii. Pukul 735 alarm bunyi aku gerak kan Sheyshey dengan Mek. Semangat sbb nak mandi laut. Hihihihi, bangun bangun dah gelak ketawa, seronok je. Barangkali sbb dah cukup tidur. Hewheww, before terjun laut terjun kolam pergi breakfast luu~ Perut wajib kena isi, sbb dah bayar, whahaha. Then tunggu Maira Syaa dan Amni lambat sangatt aku terjun laa kolam dulu. Tk tahan tgk kolam :3 ahaha, Then akak senior ajak maen banana boat. Ehh gua on sajooo~ satu kepala 10inggit, pandai dia buat bisnes. Time tuh aku naek 9 org dengan senior senior lain. Lepas tuh, naek flying fish pula, boleh 3 orang je. Aku Sheyshey dengan Mairaa, kena RM50. Yee aku tahu mahal, tapii tk dapat lawan nafsu sbb  nak jugak maen. Yang nie nmpak lagi extreme :3 Ye dia MEMANG extreme ! Lajuu gilaa binatang tuhh, aku duduk tepi then jatuh tengah tengah laut. Weyhhh tengah laut, first time tercampak dekat dalam air yg tk jejak dasar. Kalau mandi pool selalu dapat je pijak dasar dia. Ni laut weyhh, tengah tengahh. Serious seram bila pikir balik :( Dah jatuh senang, nak naek atas bot tuh balik, Hahahaha berat gila badan. Hahaha k memalukan cerita pasal nie -,- Sekali jatuh tkpe, nie dua kalii -____-" tp yang last jatuh dah dekat pantaiii~ Moral of this story : Jangan naek bersama mereka yang ringan dari anda. Bila lap, bahagian aku memang aku tercampak jatuh laa. Sebab bila lap bahagian Maira, aku dapat balance kan lagiii. Hahahha -,- Jangan tanya kenapa.




12 check out, before tuh. Photoshoot sikettt :3 
Bubbye Casa-apa-tah-do, jumpa lagiiii~ I hope next sem program like this will have more and more. Hihihi, or maybe can be more extreme ? :3 

Edit pakai hentam. The End


TakeCare :')

Abah : Hello Jaa.
Aku : Haa ye, kenapa Abah ?
Abah : Nie haa, hari Jumaat (11.1.13) Abah jadi pergi Bangladesh.
Aku : Ouhh, dah confirm dah ? Abah tolak bila ?
Abah : Dah dapat tiket dah nie, lepas solat Jumaat Abah pergi.
Aku : Okayh, emm Abah jaga diri tauu kat sana.
Abah : Jaa pun jaga diri ye.

Aku tk ingat sangatt conversation dengan Abah time tuh, yang pasti mata dah bertakung dengan air :'( entah laa, sedih sebak semua ada. Ouh kenapa dia pergi Bangladesh ? Em dia ikut yg tabligh tabligh tuhh. Dah pencen kan, so dia nak penuh kan masa dia join laa aktiviti nie. Actually ni second time, first tuh dia pergi Cameron. Alaa Cameron dekat je, Bangladesh ? Hmmm, jaohhh :'( Sebulan lebih pulak tuh. Abah jaga diri tauu. Jaa sayang Abah tauu :') ♥
Jaa : Mama rindu Abah tak ?
Mama : Ehh, mesti laa rinduu :')

Ya Allah kau jagakan laa Abahku ditempat orang Ya Allah. Semoga perjalanan pergi dan balik dia selamat. Ameen :'(



Thursday, January 3, 2013

LaughOutLoud

Yuhuuuuu~

Haaa ni kiah propa maii dahh, *tunjuk gelang* lagu nie, cek hari nie dok mahu laa bergossip lagii. Cek mai nak habaq, tahu kan gossip tuh dosa ? Semua org kampung tahu, tapi perempuan uuhuii~ pantang berjumpaa, mesti bergosip naa~

#LawakHambarTahunBaru

K yang dekat atas tuh tkde kena mengena pun dengan post aku nie, huahua. Aku cuma nak share karangan aku time darjah 5. Zaman aku layan sailormoon tuhh, Hahaha. Aku terjumpa buku tusyen aku masa zaman tuh semalam, haa masih wujud kau tahuu. Aku tergelak gelak baca sorang sorang. Hahhaa, dengan tulisan yang huduss -,- ye sekarang pun tulisan lebih kurang je. Tapi tkpe, org veteran cakap. tulisan huduh nie biasa nyaa org dia cantik, hensem. Haa kmfm lepas nie ramai dok mengaku tulisan supo aku, HUDUH ! Hahaha

#CopyBackFromTheBook #Original

   Kehadapan cikguku Faizal Izuan di Muar Johor dengan selamatnya. Apa khabar Cikgu ? Saya sihat walafiat. Saya harap cikgu begitulah.

   Bagaimana sausana disana ? Tujuan saya menulis surat ini untuk memberitahu tentang kelas saya sekarang. Setelah Cikgu meninggal sekolah, Kami, Salah seorang daripada kelas saya menangis tidak berhenti-henti sehingga dia masuk hospital.

   Walaupun baru dua bulan cikgu meninggalkan kami, kami berasa seperti dua tahun. Kami semua merindukan cikgu.

   Sekarang kelas saya sudah dicat dan dihiyaskan. Kini kelas saya sangat cantik. Prestasi kami juga sudah meningkat. Dua minggu selepas cikgu berpindah ada seorang guru mengantikan tempat cikgu.

   Guru itu sungguh baik. Guru itu guru perempuan namanya ialah Haslinda. Ok lah, setakat ini sahaja. Kalau ada masa lapang SMSlah saya. Sekian terima kasih. Wassalam.

Yang benar,
(Iza)

Hahahah, rasa mcm apahal doe karangan aku teruk sangat. Ehh teruk gilaaa ! Hahaha, mengarut je lebihh. Benda tak logik pun aku cmpur. Hahhaa, I wonder how bad my essay time UPSR -,- Ehh teruk teruk pun, Bahasa Melayu dapat A :3 Hahaha, mesti cikgu sekolah rendah gelak gelak kan masa tanda. Alahh, budak laen pun aku rasa lebih kurang mcm nie jugak karangan dia. Hihihi, Nie yang rasa macam nak jadi guru sekolah rendahh :3 Hahhaa, ouh yeayy, nama Iza tuh. I told you, I used to called myself as Iza. But the sad thing, it doesn't work. Hahaha, thank god laa Izaa tuh tk betul betul lekat. Nama mcm perempuan sgtt uuu~ Geli I. Hahaha

Till here xx