Tuesday, April 24, 2012

HowToMakeKekBatik

this post i dedicated to KUTU :)

oke hari tuh aku ade bace burung cit cit die ckp na tahu lagu mano mahu buat kek batik. so i'm here to share my ilmu buat kek batik, cehh. ahaha, taksedap ? korg salah buat lettuw, aku buat taksmpai sehari dah abis abang, ayah, anak buah aku makan. mcm bajet tkk ? hihihi, nnty da bace nie try laa buat, then wajib harus mesti bagi aku rase. hoho.

ingredients 


  • 1 or 1/2 cup of susu pekat 
  • 1 cup of milo
  • 1 cup of nestum 
  • 1 pek of biskut tiger marie
  • 1 or 1/2 buttercup

siket jea bahan die. kalo suke manes susu bnyak aa, kalo suke oily buttercup bnyak laa.
so here we go, hihi.

step
  1. amek periuk yg jangan terlalu besa, or terlalu kecik, amek yg just nice jea. letak buttercup then panas kan. jangan kuat sgt api, kang hangit tk sodap. kau kacau kacau laa kasi buttercup tuh caer.
  2. dah complete caer, masuk kan susu pekat pulak. then kau kacau aa smpai sebati, kacau smpai lebam. hoho
  3. da lebam, ahaha kang org betol betol kasi lebam kang, em da sebati kau masuk milo, kalo ade sebuk coco masuk jea sekali, then kacau lagyy kasi larut. nnty rupe die mcm dodol lekit lekit. ahaha
  4. then, masuk kan nestum, then gaul lagy dan lagyy. api slow jea tauu, jgn kuat kang hangus, hangus tkpe lagy terbakar haa tuh parahh :D
  5. selepas itu, kau masuk kan biskut marie, pecah pecah kan. smbil gaul. kau pecah kan ikot suke kau laa bnyak mane. ahaha, bersesuaian dgn milo bagai sume tuh. paham tak ? alaa suke hati laa pecah bnyak mane, kau yg na makan. bukan aku. kerekk, ahahaha
  6. then tutup api, letak dalam bekas, and siap !
simple kan ? tk payah pakai formula pown, na balance kan equation pown takde. ahaha :D then bagi aa sejuk masuk peti ais, than makan laa bersama org yg tersyg. untuk aku, jgn lupe pos. hihihi, thnks to nayli yg bagi aku recipe nie :)

wahh, aku rase mcm na jadi chef laa, ahaha. eh tak boleh sbb aku kabut siket kat dapor, hihihi mcm mane pown mesti jerit, 'maa sinie laa tolong jaa' hehe, sbnrnye aku saje jea. na manje manje ngn mak kat dapor. ahaha, kayy selamat mencube !

p/s : na cheese cake pnye recipe ? kene bayar aa. nie da bagi percume. ahaha, tkde laa :p

No comments:

Post a Comment